ESAO awards

Waar liggen onze roots?

In de hoger gelegen noordoostelijke hoek van Portugal ligt de eeuwenoude provincie Trás-os-Montes. Het constante gevecht met de bodem en het klimaat heeft deze regio haar unieke karakter bezorgd, een mengeling van trots en koppigheid, die het best tot uiting komt in de puurheid en authenticiteit van haar landbouwproducten. In kleine gemoedelijke dorpjes bewerken de bewoners het land nog steeds op kleinschalige wijze.

In één van deze dorpjes Avidagos wordt het zicht op de heuvels en dalen bepaald door eindeloze rijen olijf– en amandelbomen. In de vallei achter het dorp liggen de olijfgaarden van MURO, een huwelijk tussen een Portugese en een Belg beide met een oprechte passie voor de superieure terroirproducten uit deze streek.

Als ecologisch verantwoorde onderneming wil MURO het hele productieproces onder controle houden en een brug slaan tussen traditionele landbouw en hedendaagse gastronomie.

Het is die subtiele wisselwerking tussen mens en natuur, klimaat en ondergrond, die onze olijfolie, verkregen uit de variëteiten Verdial deTràs-os-Montes, Cordevil deTràs-os-Montes en Cobrençoca, haar kruidige karakter verleent.

Een frisse olijfolie die door haar aroma’s een eigen persoonlijkheid heeft. Rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetzuren, antioxidanten en vitamines is ze een belangrijk bestanddeel van het zachte zuiderse levensgevoel.


Wat betekent ons logo?

Het logo van Muro verwijst naar de “azulejos”, Portugees-Andalusische beschilderde keramieken tegels.

Deze techniek, ontstaan in het oude Perzië en verder ontwikkeld door de Moren, werd tijdens de 16de eeuw door Portugese handelaars in de Nederlanden geïntroduceerd en lag aan de basis van het “Antwerpse plateel” en het latere “Delfts Blauw”.

De verbintenis tussen zuivere ingrediënten, vakmanschap, geduld en passie is ook de basis van ons ambacht en keert terug in de gouden kleur van ons logo, het eeuwige symbool van duurzaamheid.


Hoe garanderen wij de kwaliteit?

Van alle vetstoffen is goede Extra Virgin olijfolie de gezondste. Wij beschikken over onze eigen boomgaard in Portugal, waardoor de controle van aanplanting tot bottelen onder MURO valt. We controleren dan ook elke stap van het productieproces zelf. Om onze ecologische voetafdruk te beperken, werken wij volgens de principes van de herstellende landbouw.

 

  • Er wordt op Muro geen gebruik gemaakt van herbiciden of pesticiden.
  • Beperkte irrigatie bevordert de aanmaak van de vitamines en antioxidanten.
  • Plukken gebeurt met de grootste zorg en extra vroeg in november, wat het smaakpallet bevordert.
  • Oogsten en persen gebeurt binnen de 10 uur en bij een temperatuur lager dan 27°C. 
  • De olijfolie wordt niet gefilterd maar mag 6 weken rusten.
  • Bewaring gebeurt onder de beste omstandigheden.
  • Het bottelen gebeurt maximaal twee weken voor verkoop.
  • De fles en antidrupstop zijn geselecteerd om licht en zuurstof maximaal te weren tijdens het dagelijkse gebruik.
  • Elk jaar een verse oogst die niet wordt vermengd met de voorgaande jaren.

"Door dit alles ontstaat een ecologisch en authentiek product met één van de laagste zuurtegraden op de Belgische markt."

Kwaliteit, smaak, aroma’s en houdbaarheid zijn dan ook
gegarandeerd over een lange periode.


Maak jouw eigen website met JouwWeb