Wat verstaan we onder een koude persing bij het maken van olijfolie?

Gepubliceerd op 5 maart 2023 om 15:16

Extra olijfolie van de eerste persing is een van de meest populaire en gezonde oliën ter wereld. Het wordt gewonnen uit de olijfboom via een nauwgezet en complex proces dat bekend staat als olijfolie-extractie. Bij dit proces speelt de temperatuur een belangrijke rol, die de kwaliteit en de eigenschappen van het eindproduct kan beïnvloeden. In deze blogpost bespreken we het extractieproces van extra olijfolie van eerste persing en de invloed van de temperatuur daarop.

 

Extractieproces van extra vierge olijfolie

Het extractieproces van extra vierge olijfolie omvat verschillende stadia, waaronder de oogst, het pletten, de malaxatie, de scheiding en de opslag. Hier volgt een kort overzicht van elke fase:

Oogsten: Extra olijfolie van de eerste persing wordt gemaakt van vers geoogste olijven die op het hoogtepunt van hun rijpheid zijn. De olijven worden handmatig of mechanisch van de boom geplukt.

 

Persen: Zodra de olijven geoogst zijn, worden ze onmiddellijk naar de molen gebracht om gemalen te worden. Door het pletten worden de olijven gebroken en komen de oliedruppels uit het vruchtvlees vrij. Traditioneel werden voor het pletten grote stenen molens gebruikt, maar tegenwoordig gebruiken moderne molens machines van roestvrij staal of graniet om de olijven te pletten.

 

Malaxatie: Na het pletten wordt de olijvenpasta gemalen om de oliedruppels te laten samensmelten, waardoor de olie gemakkelijker kan worden geëxtraheerd. Dit proces duurt doorgaans 30 tot 60 minuten.

Scheiding: De olijfolie wordt vervolgens van de pasta gescheiden met behulp van een pers of centrifuge. Het scheidingsproces levert drie soorten olijfolie op: extra olijfolie van de eerste persing, olijfolie van de eerste persing en olie uit afvallen van olijven. Extra olijfolie van de eerste persing is de olie van de hoogste kwaliteit, afkomstig van de eerste koude persing van de olijven.

 

Opslag: Zodra de olie is gescheiden, wordt ze opgeslagen in roestvrijstalen containers, uit de buurt van licht,  warmte en zuurstof.

Invloed van de temperatuur op de extractie van extra olijfolie van eerste persing

Temperatuur is een belangrijke factor die de extractie van extra vierge olijfolie beïnvloedt. Hoe lager de temperatuur, hoe beter de kwaliteit van de geproduceerde olie. Hier zijn enkele redenen waarom:

Behoud van voedingseigenschappen: Extra olijfolie van eerste persing staat bekend om zijn hoge voedingswaarde, zoals de aanwezigheid van antioxidanten en vitaminen. Het gebruik van hoge temperaturen tijdens het extractieproces kan deze heilzame bestanddelen beschadigen, waardoor de voedingswaarde van het eindproduct afneemt.

Voorkomt oxidatie: Hoge temperaturen kunnen oxidatie van de olie veroorzaken, wat leidt tot de afbraak van vetzuren en de vorming van schadelijke verbindingen. Dit proces vermindert de kwaliteit en houdbaarheid van de olie.

Betere smaak en aroma: Extra olijfolie van eerste persing die bij een lagere temperatuur wordt geëxtraheerd heeft een beter smaak- en aromaprofiel. Extractie bij hoge temperatuur kan de smaak en het aroma van de olie veranderen, wat leidt tot een minder gewenst product.

Wat is koudgeperste olijfolie?

Koudgeperste olijfolie verwijst naar het extractieproces waarbij de temperatuur onder 27°C wordt gehouden. Dit is een langzaam en voorzichtig proces dat olie van hoge kwaliteit oplevert met maximale smaak en voedingseigenschappen. Koudgeperste extra olijfolie van eerste persing is de hoogste kwaliteit olijfolie en wordt beschouwd als de zuiverste vorm van olijfolie die beschikbaar is.

Conclusie

Het extractieproces van extra olijfolie van eerste persing is een complex proces dat precisie en zorgvuldigheid vereist. De temperatuur speelt een belangrijke rol in de kwaliteit en de eigenschappen van het eindproduct. Het gebruik van lagere temperaturen tijdens het extractieproces behoudt de voedingswaarde, voorkomt oxidatie en zorgt voor een beter smaak- en aromaprofiel. Koudgeperste extra olijfolie van eerste persing is de zuiverste vorm van olijfolie en wordt bij lage temperatuur geëxtraheerd om een product van hoge kwaliteit te verkrijgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb