Koken met olijfolie de maximum temperatuur

Gepubliceerd op 5 maart 2023 om 14:53

Is de olijfolie geschikt voor warm en koud gebruik?

Een vragen die we zo dikwijls krijgen.

 

Extra olijfolie van de eerste persing is niet weg te denken uit vele keukens over de hele wereld. Het is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt bij het koken, voor saladedressings en zelfs als dip voor brood. Het is echter belangrijk te weten bij welke temperatuur olijfolie moet worden gebruikt, omdat dit de smaak, de voedingswaarde en de algehele kwaliteit ervan kan beïnvloeden.

Ten eerste is het belangrijk te begrijpen dat niet alle oliën gelijk zijn. Een goede, verse extra olijfolie van de laatste oogst heeft een veel lager rookpunt dan een geraffineerde olie of een olijfolie van mindere kwaliteit. Het rookpunt is de temperatuur waarbij een olie begint te roken en af te breken, wat resulteert in een verbrande smaak en een verlies aan voedingswaarde.

Voor een extra olijfolie van de eerste persing van hoge kwaliteit ligt het aanbevolen temperatuurbereik voor het koken tussen 160°C en 190°C. Dit temperatuurbereik is ideaal voor sauteren, roerbakken en licht frituren. Het is echter belangrijk op te merken dat olijfolie niet geschikt is voor frituren of koken met hoge temperaturen, omdat de olie kan gaan roken en afbreken, waardoor de smaak en voedingswaarde verloren gaan.

 

Voor geraffineerde olijfolie ligt de maximum toegelaten temperatuur op 199-243°C, voor Vierge olijfolie op 210°C, voor Extra vierge olijfolie op 207°C en voor een top Extra vierge olijfolie met lage zuurtegraad <0,3% ligt de aanbevolen maximum kooktemperatuur op 160-190°C

 

Het is ook belangrijk rekening te houden met de temperatuur waarop olijfolie wordt bewaard. Olijfolie moet worden bewaard op een koele, donkere plaats, uit de buurt van licht, warmte en zuurstof. Blootstelling aan licht, warmte en zuurstof kan de olie doen oxideren, met een ranzige smaak en verlies van voedingswaarde tot gevolg.

 

Voor het gebruik van olijfolie als dressing voor salades of als dip voor brood gelden geen temperatuurbeperkingen. Olijfolie kan het best op kamertemperatuur worden gebruikt, zodat de olie zijn smaak en voedingswaarde behoudt.

 

Kortom, de temperatuur waarop extra olijfolie van eerste persing moet worden gebruikt bij het koken is belangrijk om te overwegen. Voor een verse olijfolie van hoge kwaliteit is het aanbevolen temperatuurbereik tussen 160°C en 190°C. Het is ook belangrijk om olijfolie te bewaren op een koele, donkere plaats, uit de buurt van warmte en licht, om de kwaliteit te behouden. Door deze richtlijnen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw olijfolie zijn smaak en voedingswaarde behoudt en dat uw gerechten optimaal smaken.

 

Carl Stevens

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb