Foodparing met olijfolie

Gepubliceerd op 14 maart 2022 om 16:52

HOE COMBINEER JE EXTRA VIERGE OLIJFOLIE MET VOEDSEL

De meesten van ons weten al hoeveel heilzame eigenschappen extra olijfolie van de eerste persing heeft. Het bevat krachtige antioxidanten en heilzame vetzuren die helpen vrije radicalen te bestrijden en het risico op hart- en neurologische aandoeningen te verminderen. En dit maakt het tot een soort van Long Life Elixir, op onze tafel.

 

Maar het is niet zo zeker dat we allemaal precies weten hoe we Extra Vergine Olijfolie kunnen combineren met het voedsel dat we bereiden.

 

Eerst en vooral moeten we rekening houden met de verschillende smaken van de olie, die rechtstreeks verband houden met de variëteit en de kwaliteit van de olijven die voor de productie ervan worden gebruikt.

 

Er bestaan in wereldwijd enkele honderden soorten Extra Vergine Olijfolie, maar de belangrijkste factor waar we naar moeten kijken is hoe de smaak van de olie varieert in intensiteit van bitterheid en kruidigheid, de twee belangrijkste kenmerken van de olie.

 

De intensiteit kan licht, gemiddeld en intens zijn en wordt meestal op het etiket aangegeven.

 

De zeer eenvoudige regel is de combinatie door complementaire smaken: hoe sterker de smaak van uw gerecht, hoe sterker de olie-intensiteit moet zijn.

 

Deze regel geldt zowel voor de olie die bij het koken wordt gebruikt als voor die welke als dressing wordt gebruikt, zoals in salade of carpaccio.

 

Onnodig te zeggen dat warmte veel van de complexe smaken en aroma's van olijfolie tenietdoet, dus het is beter om alleen premium Extra Vergine Olijfolie te gebruiken als afmaker.

 

De lichte intensiteit past het best bij delicatere gerechten zoals zachte kazen, voorgerechten met zeevruchten of viscarpaccio of wit vlees.

 

De medium intensiteit is geweldig bij smaakvollere gerechten zoals vleescarpaccio, gegrilde groenten en salades, pastasauzen of gebarbecued vlees.

 

De intense olie ten slotte doet het goed bij sterkere smaken zoals groentesoepen en rood vlees.

 

Een meer verfijnde manier is de combinatie met contrasterende smaken. In dat geval moet u elk ingrediënt afzonderlijk proeven en beslissen of u de delicate smaken versterkt met een intense olie of de sterke smaken met een olie van gemiddelde intensiteit.

 

Maar als u geen zin heeft om te koken, breek dan gewoon versgebakken brood en doop het in uw favoriete Extra Vergine Olijfolie en geniet van de meest oude en gezonde Italiaanse snack!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb