Mediterraan dieet en Extra Vierge olijfolie EVOO

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 15:35

Het mediterrane dieet staat synoniem voor welzijn en gezondheid. Het maakt deel uit van het immaterieel erfgoed van de mensheid. Het is meer dan alleen een dieet, het is een levensfilosofie, waarin het nemen van ons dieet als basis onze sociale relaties omvat. 

Het is een manier om te koken wat we eten, om ze aan tafel te delen, om te genieten van onze omgeving, een manier om kunst en cultuur te genereren. Het is een levensstijl die aanwezig is in alle steden van het Middellandse Zeegebied: Spanje, Italië, Portugal, Marokko, Tunesië, Griekenland,... met zijn landschappen, markten, bijeenkomsten, openluchtfeesten. Als de hoofdpersoon, van de tafel, waar we gaan zitten om te eten en te genieten van het delen van ons eten.

De aanwezigheid van de olijfboom in het Middellandse Zeegebied is terug te voeren op het paleolithicum. Hoewel het in het wild werd geboren, was het Griekenland dat zijn teelt bevorderde door het culinaire, cosmetische en verlichtingstoepassingen te geven, terwijl het tegelijkertijd een symbool was van vrede, vooruitgang en wijsheid.

Griekenland bracht de olijfboom naar de klassieke mythologie, een bijdrage die de Romeinen olijftakken bleven geven aan hun helden en die zich uitstrekte tot andere culturen en religies die in het mediterrane milieu waren geboren.

Het waren continentaal Griekenland en Kreta die olijfolie echt een merkteken gaven, niet als een boom die al bestond, maar als een voedingsproduct waarin een olie wordt gemaakt, de olie wordt getypeerd en een keuken wordt gemaakt.

Olie is synoniem met gezondheid, zonder olijfolie wordt het mediterrane dieet niet begrepen.

Extra vierge olijfolie is een van de fundamentele pijlers van het mediterrane dieet, samen met granen (vooral tarwe) en wijn. Samen met hen completeren voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, vers fruit en groenten, peulvruchten, noten, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren het mediterrane dieet.

Olijfolie het is ongetwijfeld de ster in het mediterrane dieet als fruit en granen worden gevonden in andere diëten, maar olijfolie, het is exclusief en uniek erfgoed van de Middellandse Zee.

Smaak en manieren van eten kunnen door de eeuwen heen zijn gevarieerd, maar de waardering van olijfolie wordt gedeeld met onze voorouders.

De consumptie ervan is niet exclusief voor de regio's of gebieden van herkomst van de olijventeelt, maar is het teken van kwaliteit van de keukens van veel landen geworden, waardoor elk voedsel of elk gerecht het onderscheidende van een gezond en uitgebalanceerd dieet heeft.

 

Kenmerken van olijfolie

De eigenschappen van olijfolie verklaren duidelijk zijn rol. De eerste van hen is dat het, van alle plantaardige oliën, de enige is die wordt geëxtraheerd door eenvoudige mechanische procedures, zonder enige chemische of kunstmatige interventie.

Om de zaadoliën te verkrijgen, moet je je toevlucht nemen tot chemische procedures om ze vervolgens te raffineren.

Olijfolie van eerste persing is het sap van een vrucht, de olijf, die zijn oorspronkelijke smaak intact houdt en een volledig natuurlijk product is dat, goed bewaard, zijn kwaliteiten in uitstekende omstandigheden behoudt, omdat het, zoals we al hebben vermeld, natuurlijke antioxidanten heeft die het beschermen tegen ranzigheid.

Deze redenen maken het gewaardeerd om zijn diversiteit aan nuances, om zijn rijkdom aan zintuiglijke eigenschappen en om zijn gunstige effecten op de gezondheid. Deze drie eigenschappen zijn niet te vinden in enig ander vet.

Olijfolie heeft een grote plasticiteit als ingrediënt en als smaakmaker die we weerspiegeld zien in de verschillende manieren van gebruik.

De functies in elk gerecht zijn meervoudig, het biedt aroma, smaak en kleur, het wijzigt texturen, het is een optimale geleider van warmte, het integreert voedsel, en het belangrijkste en dat steeds meer grote chef-koks ontdekken, is dat het identiteit verleent aan elk gerecht .

Olijfolie is compatibel met alle smaken: zout, zoet of bitterzoet.

We vinden dus een van de meest complete en complexe ingrediënten van het mediterrane dieet, maar vooral een van de gezondste.

 

Gezondheidsvoordelen

In de laatste publicatie van de Wereldgezondheidsorganisatie is Spanje het derde land ter wereld met de hoogste levensverwachting en Italië het achtste. Het is duidelijk dat niet alleen voeding de levensverwachting beïnvloedt, omdat factoren zoals de kwaliteit van de gezondheid en de levensstandaard ook bepalende factoren zijn in deze statistiek. Maar het is heel belangrijk.

De voordelen van olijfconsumptie worden geleverd door het gehalte aan onverzadigde vetzuren, voor vetoplosbare vitamines, voor antioxidanten en voor andere elementen, zoals oleocanthal.

Overgewicht en obesitas zijn een ernstig probleem in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden. In feite zijn de obesitascijfers in de afgelopen 40 jaar wereldwijd verdrievoudigd. De rol die vetten spelen in voeding is, zoals we weten, fundamenteel.

Landen zoals de Verenigde Staten, Mexico, China, Rusland, Nieuw-Zeeland, Australië en het Verenigd Koninkrijk staan bovenaan de lijst van landen met de hoogste obesitascijfers. Daarnaast verhogen andere landen zoals Zuid-Afrika, Brazilië of India hun tarieven exponentieel.

 

"Het is cruciaal om de invloed te verspreiden die het eten van ons "mediterrane dieet" en dus onze extra vierge olijfolie in elk land ter wereld kan hebben"

 

Het is cruciaal om de invloed te verspreiden die het eten van ons "mediterrane dieet" en daarom onze hoogwaardige extra vierge olijfolie in elk land ter wereld kan hebben.

Natuurlijk is het niet zo eenvoudig, je moet bestuderen hoe je de culinaire gebruiken van elk land kunt combineren met die van het mediterrane dieet en EVOO de protagonist van deze unie kunt maken. Het is altijd goed om meer te weten te komen over de oorsprong, samenstelling en kenmerken van olijfolie van eerste persing.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb