8 Kenmerken van hoogwaardige extra vergine olijfolie

Gepubliceerd op 31 oktober 2020 om 10:31

Een olijfolie van hoge kwaliteit moet bovenal extra vergine zijn. Daar valt niet over te twisten. Toch zijn er nog steeds veel verschillen tussen de extra vierge olijfoliën die vandaag de dag op de markt verkrijgbaar zijn. Weet u welke u moet kopen? Gebruik deze checklist.

 

MURO EVOO label

1/ De perfecte olijfolie wordt altijd beschermd door een donkere glazen fles.

Extra olijfolie is gevoelig voor licht. De kwaliteit van de olie en van de stoffen neemt snel af in een lichte of transparante fles. En een glazen fles heeft ook de voorkeur boven een plastic fles. Niet alleen voor de smaak van de olijfolie, maar ook voor het milieu en voor uw gezondheid. De monomeren uit plastic sijpelen in de olijfolie. En die consumeert u bij gebruik van de olijfolie.

2/ De perfecte olijfolie heeft een bekende (kwaliteits)oorsprong.

Wilt u er zeker van zijn dat uw olijfolie een betrouwbare herkomst heeft? Zoek dan de woorden "Denominación de Origen Protegida", oftewel "D.O.P." op de fles. Koop eventueel rechtstreeks bij een boer zodat je weet waar de olijolie vandaan kwam.

3/ De perfecte olijfolie heeft een lage zuurgraad.

Juridisch gezien moet de zuurgraad van een extra olijfolie van eerste persing altijd lager zijn dan 0,8%. Hoe lager de zuurgraad, hoe minder vrije vetzuren en hoe beter de smaak, geur en kwaliteit van de olijfolie. Dit kunt u proeven. (Een vertraagde oogst, het gebruik van beschadigde olijven of het gebruik van te laat geperste olijven verhoogt de zuurgraad).

De beste extra vierge olijfoliën hebben een zuurgraad die lager is dan 0,25%. Wanneer dit het geval is, is er een bonus: u kunt de olie opwarmen tot 180°C.

4/ De perfecte olijfolie heeft een laag wasgehalte

Een hoog wasgehalte suggereert dat de tweede geperste olijfolie werd gemengd met de eerste koudgeperste olijfolie. En dat is niet goed.

Was (van bomen) is te vinden in de schil van de olijf, die tijdens de eerste persing grotendeels in het vruchtvlees verdwijnt. Om meer olijfolie uit te persen wordt deze pulp soms opnieuw geperst. Hierdoor is er in de tweede persing meer was aanwezig.

Om deze reden heeft extra olijfolie van eerste persing een wettelijk maximumwasgehalte van 250 delen per miljoen (ppm). Er bestaan zelfs olijfoliën met een wasgehalte van slechts 125 delen per miljoen.

5/ De perfecte olijfolie heeft een lage peroxidatie.

Peroxidatie is een kwaliteitsparameter die aangeeft in welke mate de olijfolie door zuurstof wordt aangetast. Olijfoliën van topkwaliteit worden tijdens het persen en de opslag zo min mogelijk blootgesteld aan zuurstof. De opslagtanks hebben een hermetisch gesloten deksel dat de hoogte van de olijfolie tijdens het persen volgt. Dergelijke olijfolie heeft een peroxidatie van minder dan 10. De wettelijk toegestane maximale peroxidatiegraad is 20.

6/ De perfecte olijfolie is zuiver

Je hebt misschien al K 270 gezien op sommige labels. K 270 verwijst naar Kappa 270 en geeft de zuiverheid van de olijfolie aan. Geen takjes of takken, bladeren of andere stoffen. Hoe lager, hoe beter. Het wettelijke maximum voor extra olijfolie van eerste persing is 0,20. Hoe beter de extra olijfolie van de eerste persing, hoe lager de waarde.

7/ De perfecte olijfolie wordt op dezelfde plaats geoogst, geperst en gebotteld.

Hoe langer de tijd tussen de oogst en de persing, hoe lager de kwaliteit van de olijfolie. Olijfolie van de beste kwaliteit is afkomstig van kleine, middelgrote familiebedrijven of coöperaties die op hetzelfde terrein of in hetzelfde gebied oogsten, persen en bottelen. Zij kunnen elke stap, van de oogst tot het bottelen, perfect plannen. Zo hoeven de olijven bijvoorbeeld nooit te wachten tot er een pers beschikbaar is, omdat de wachttijd de kwaliteit van de olijfolie kan verminderen.

8/ Olijfolie moet vers zijnordt op dezelfde plaats geoogst, geperst en gebotteld.

Een olijf is een fruit en olijfolie is dus een fruitsap. Hoe verser de olijfolie hoe beter de kwaliteit, smaak en aroma’s zullen zijn. Kijk altijd op het etiket naar de oogstdatum en niet naar de botteling datum. In principe koop je nooit een olijfolie die ouder is dan één jaar na oogstdatum.

 

MURO EVOO voldoet aan deze 8 kenmerken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.